Zveza potrošnikov Slovenije

Nova energijska nalepka

KAJ JE NOVA ENERGIJSKA NALEPKA

Energijska nalepka je že vse od leta 1992 pomembno orodje, ki potrošnikom omogoča bolje razumeti in primerjati energijsko učinkovitost gospodinjskih aparatov. Hkrati jim zagotavlja bolj informirane, trajnostne in stroškovno učinkovite nakupne odločitve.

Z novo energijsko nalepko bo opremljenih pet skupin izdelkov: hladilniki in zamrzovalniki (vključno z vinskimi vitrinami), pomivalni stroji, pralni stroji, pralno-sušilni stroji, zasloni (vključno s televizijskimi in računalniškimi) in svetila.

Prve štiri skupine izdelkov bodo novo energijsko nalepko dobile 1. marca 2021, svetila pa 1. septembra 2021.

Nova energijska nalepka je pregledna in potrošnikom preprosto razumljiva.

Novo označevanje

Nova energijska nalepka vključuje informacijo o porabi električne energije (podatki se razlikujejo glede na vrsto izdelkov), s piktogrami in QR-kodo pa prikazuje tudi druge koristne informacije, povezane z energijo.

Glavni elementi nove energijske nalepke so:

  • QR-koda: potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, in sicer tako, da kodo preprosto »prebere« s pametnim telefonom;
  • nova lestvica: od A do G, brez razredov, označenih s plusi;
  • poraba energije: podatki so različni glede na vrsto izdelkov. Pri hladilnikih, denimo, je prikazana letna poraba energije, pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa za 1000 ur uporabe;
  • piktogrami: prikazujejo delovanje in druge lastnosti izdelka. Število in vrste piktogramov se od izdelka do izdelka razlikujejo.

Kategorije